SZUKAJ WYNIKI
Wspieramy naszych Partnerów w docieraniu do nowych klientów

Contact Finder

Avnet contacts found : ?

Centrum Prasowe

Prognozy Avnet na 2017 rok

Warszawa, 6 luty 2017:

Marcus Adae, wiceprezes ds. dostawców strategicznych w Avnet Technology Solutions EMEA

Rok 2016 był ekscytujący pod względem technologii, a rok 2017 zapowiada się na równie dynamiczny. Tak w naszej ocenie będzie kształtował się kolejny rok z perspektywy trendów technologicznych:

1)      Zaawansowane uczenie maszynowe: kolejny etap koncepcji Internetu rzeczy oraz technologii połączonych

W tym roku wiele mówiło się o potencjale Internetu rzeczy (ang. Internet of Things, IoT). Kolejnym natomiast etapem w generowaniu rzeczywistej wartości na podstawie inteligentnych urządzeń połączonych jest zaawansowane uczenie maszynowe. Rozszerzenie uczenia maszynowego i przetwarzania poznawczego inteligentnymi urządzeniami połączonymi umożliwia człowiekowi interakcję z technologią i z otoczeniem, która będzie napędzać innowacje w niespotykanym dotąd tempie. Do najważniejszych przykładów należą samoprowadzące się samochody oraz drony dostawcze, a także produkty, które w coraz większym stopniu będą znajdowały zastosowanie w inteligentnych domach, takie jak: inteligentne liczniki czy inne produkty automatyzacji domu.  W miarę zacierania się granicy między światem fizycznym a cyfrowym otwierają się szerzej drzwi dla przedsiębiorstw do odkrywania nowych i innowacyjnych produktów i usług zarówno w sektorze handlowym, jak i konsumenckim, co ostatecznie wzbogaci naszą codzienną interakcję ze światem.

Sektor technologiczny w znacznej mierze skorzysta na postępach w uczeniu maszynowym i przetwarzaniu poznawczym. W miarę gdy ten rodzaj technologii staje się coraz bardziej niezawodny i godny zaufania, przedsiębiorstwa zaczną jej używać w poszukiwaniu zupełnie nowych modeli biznesowych, odkrywając ukryte informacje o ich rynkach i operacjach, do których wcześniej mogli nigdy nie mieć dostępu. W październiku 2016 roku przedsiębiorstwo Uber po raz pierwszy użyło samoprowadzącego się samochodu ciężarowego do autonomicznego dostarczenia 50 000 puszek piwa Budweiser. Wciąż jeszcze wiele przepisów stanowi przeszkodę, takie jak: przepisy dotyczące ubezpieczenia czy odpowiedzialności z tytułu wypadku, lecz w 2017 zobaczymy wiele więcej innowacyjnych przedsiębiorstw zaczynających wdrażać te technologie do rzeczywistych zastosowań. Skorzystają jedynie ci, który są w stanie wykazać się innowacyjnością poprzez opracowywanie rozwiązań, które uzupełniają koncepcję Internetu rzeczy oraz uczenia maszynowego, a w roku 2017 będziemy świadkiem istotnego wzrostu inwestycji w tym zakresie.

Technologie połączone mogą okazać się pomocne dla niemal każdej branży, lecz to w logistyce stają się coraz popularniejsze. Koncepcja Internetu rzeczy zapewni wsparcie w zakresie przesyłek i ładunku, umożliwiając ich ciągłe monitorowanie i wysyłanie wszystkich zebranych informacji do centrali, dzięki czemu branża może stawać się coraz bardziej niezawodna i dynamiczna. Mieliśmy już okazję zobaczyć, jak Amazon wprowadza zastosowanie dronów do błyskawicznych i wysokiej jakości dostaw, ale możemy się spodziewać, że wiele z tradycyjnych przedsiębiorstw logistycznych, takich jak UPS i FedEx, w 2017 roku również zacznie sięgać po technologię połączoną.

2)      Technologie mobilne w nieustannie zmieniającym się technologicznym świecie

Wszechobecna technologia mobilna stała się w pewnym sensie przedłużeniem nas samych, będąc często naszym głosem i naszymi oczami do wewnątrz cyfrowego wymiaru naszej egzystencji — czy to naszych internetowych interakcji społecznych, naszej korespondencji zawodowej czy uzależnienia od serwisów aukcyjnych. Interakcja z urządzeniami mobilnymi jest czymś naturalnym i intuicyjnym, szczególnie dla młodszego pokolenia.  W miarę rozwoju tej technologii możliwości jej wykorzystania do poprawy przepływu procesów roboczych mnożą się w nieskończoność. Mobilność stała się stylem życia i pracy oraz jest motorem do wdrażania chmury obliczeniowej umożliwiającej coraz elastyczniejsze podejście do współpracy, udostępniania danych i zarządzania czasem. Jednocześnie lawinowa migracja do chmury podstawowego oprogramowania, takiego jak ERP, CRM i innych narzędzi zwiększających produktywność, przyspiesza wdrażanie rozwiązań mobilnych, wzmacniając pozycję pracownika mobilnego.

Kto na kim najbardziej skorzysta i będzie się rozwijać szybciej? Zdecydowanie nie jest to prosta kwestia, lecz jedna rzecz jest pewna — w 2017 roku mobilność zapewni jeszcze więcej możliwości dla kanału dystrybucji, szczególnie pod kątem usług zarządzanych i bezpieczeństwa mobilnego.

3)      Analityka staje się podstawą dla sektora dystrybucji

Analityka jest coraz bardziej kluczową częścią każdego przedsiębiorstwa, a w 2017 roku z całą pewnością stanie się jeszcze ważniejsza i bardziej wydatna. Analizy zapewniają więcej informacji niż kiedykolwiek, pomagając organizacjom podejmować lepsze decyzje biznesowe w czasie rzeczywistym. Partnerzy świadczący usługi w zakresie łańcucha dostaw uświadomią sobie, że nigdy jeszcze nie było ważniejsze wiedzieć więcej niż po prostu to, co nasi klienci kupują. Organizacje te korzystają z zaawansowanych analiz procesów poznawczych, aby zrozumieć, co ich klienci myślą i co ich motywuje, a także żeby uzyskać informacje na temat tego, jakie produkty są potrzebne i gdzie znajdują się w magazynie. Dane w dużej mierze stanowią nowe paliwo — wartość z wykorzystania danych do wzmocnienia wielu dziedzin, od operacji przez marketing do sprzedaży, odblokuje niewypowiedziany potencjał dla wielu organizacji. Do przykładów należy zjawisko Industry 4.0 oraz inteligentna fabryka. Wiąże się z tym połączenie kilku technologii, przy czym analityka będzie odgrywać istotną rolę w modelowaniu bogactwa danych z czujników w fabryce w celu ustalenia wydajności, stanu maszyn i jakości produkcji w połączeniu z zastosowaniem analityki do określania kwestii związanych z zapotrzebowaniem i prognozami. Oczekuje się, że inteligentna fabryka przyczyni się do boomu gospodarczego, który wielu określa jako czwarta rewolucja przemysłowa.

Stanowi to oczywiście efektowny przykład, ale w 2017 roku coraz więcej klientów będzie w dużej mierze polegać na szczegółowych danych biznesowych, aby zyskać przewagę konkurencyjną na rynku. Przetwarzanie kognitywne pomoże im wyprzedzić konkurencję i lepiej zrozumieć klienta, przez co stanie się podstawą tego, jak i w którym kierunku będą się rozwijać. Dodatkowe wsparcie w tym zakresie zapewnią nowe ścieżki rynkowe możliwe dzięki zasadniczemu wzrostowi w chmurze jako platformie dla innowacji.

4)      Chmura stanie się punktem wyjściowym dla transformacji przedsiębiorstw

W tym roku byliśmy świadkami zdecydowanie szybszego tempa wdrażania chmury obliczeniowej i większego zaufania do tej technologii niż w poprzednich latach. Odbywa się to na wielu różnych płaszczyznach — od start-upów „narodzonych” w chmurze, korzystających na mobilności i niskim ryzyku inwestycyjnym możliwym dzięki niej, do przedsiębiorstw wykorzystujących nowe interesujące podejścia do relacji B2B, usprawniając operacje i współpracę między przedsiębiorstwami. Inną znaczącą siłą napędzającą chmurę jest sama liczba konsumentów, którym można świadczyć usługi, oraz nieprzewidywalność zapotrzebowania na te usługi. Organizacje potrzebują chmury, aby sprawnie i w sposób elastyczny obsługiwać to zapotrzebowanie, zapewniając jednocześnie ciągłość usługi oraz łatwy dostęp do tych usług na różnego rodzaju urządzeniach. Właściwie zastosowana chmura stawia czoła wszystkim tym wyzwaniom.

Stanie się ona również motorem do nowych rozwiązań w zakresie bezpieczeństwa — szczególnie bezpieczeństwa danych — przekuwając swoje wady w zalety. Europejskie ogólne rozporządzenie o ochronie danych, które będzie przyjęte w maju 2018 roku, wywrze nacisk na przedsiębiorstwa, aby gwarantowały bezpieczeństwo zgromadzonych danych. Przedsiębiorstwa chcące szybciej przenieść się do chmury, aby zlecić te obowiązki na zewnątrz, skorzystają dzięki lepszej jakości infrastruktury IT dostarczanej przez przedsiębiorstwa specjalizujące się w bezpieczeństwie danych w chmurze. Zmniejszy to gwałtownie nakłady inwestycyjne, umożliwiając organizacjom inwestowanie w lokalne produkty i usługi w zakresie bezpieczeństwa dla ich bieżących sieci IT na miejscu.

Technologie w chmurze oraz podejście przedsiębiorstw do chmury dojrzewają z dnia na dzień i coraz mniej przedsiębiorstw postrzega ją jako element zjawiska Shadow IT. W miarę, gdy coraz więcej przedsiębiorstw traktuje ją jako część swojej podstawowej strategii IT, chmura zyskuje zaufanie jak nigdy dotąd, a pod wieloma względami stała się strukturą danych i usług przynoszącą nowe poziomy wydajności tym organizacjom, które ją wykorzystują.

Prawdopodobna dominacja chmury w 2017 roku może nieco uderzyć w inne sektory. Zaczynamy widzieć ją jako najbardziej niezawodne rozwiązanie na rynku do przechowywania danych, bezpieczeństwa i transformacji biznesowych, a działy IT będą musiały przejść cyfrową transformację na wszystkich tych polach, aby nie zostać w tyle.

Kluczową kwestią w nadchodzącym roku będzie zapewnienie, aby partnerzy wykorzystali wiedzę specjalistyczną w zakresie zarówno centrów danych, jak i chmury, łącząc wszystkie ich zalety, aby stać się jednym punktem dla rozwiązań technologicznych, oraz tworząc niezawodny sposób na sukces w chmurze w 2017 roku.

Zapytaj eksperta

Edyta Ejsak

Marketing Manager

edyta.ejsak@avnet.com